Natuurpraktijk Dier&Advies

Praktijk voor natuurlijke gezondheidsadvies en bewegingstherapie voor paarden.

Een 7 is ook goed

Wat voelde ik me ineens vol in mijn kracht staan na het posten van mijn vorige blog! Dit is wat mijn missie is, mensen en dieren helpen om gezond en gelukkig te leven. Velen ervaren het leven echter niet zo. Denk je ook wel eens dat je denkt dat je niet goed genoeg bent? Of niet mooi genoeg, knap genoeg, of … vul maar in. Ik worstelde, en stiekem soms nog wel eens, met de gedachte dat niets goed genoeg is. Maar waarom denk ik dat eigenlijk?

Tijdens een van de eerste gesprekken die ik met een coach voerde ging ik terug naar mijn kindertijd. Ieder kind heeft in zijn of haar omgeving een aantal rolmodellen. Je neemt het gedrag en de reacties van deze rolmodellen op jouw gedrag aan als waarheid.

Het voorbeeldgedrag wat ik heb ervaren is dat als je maar hard genoeg werkt en goede cijfers haalt het leven goed is. Dit heeft ervoor gezorgd dat mijn valkuil perfectionisme is. Alles wat ik in het leven doe moet zo goed mogelijk gedaan worden. Een 7 is voor mij echt niet goed genoeg. Ook kleur ik nooit buiten de lijntjes, dit is spannend. Dit gedrag zorgt ervoor dat ik veel taken op mij neem, een ander doet het waarschijnlijk toch niet zo goed als wanneer ik de taak uit zou voeren.

Maar stel dat het allemaal teveel wordt, wat doe je dan? Perfectionisme zit in je, gelukkig heb ik geleerd om ook genoegen te kunnen nemen wanneer iets minder goed is dan perfect. Dit maakt het leven zoveel makkelijker en luchtiger. Hoe heb ik dit gedaan? Ik merkte dat ik mezelf uitputte door constant alles maar perfect te willen doen. Moe, geen puf meer om iets te doen. Dan is dus niets perfect! Heel langzaam heb ik geaccepteerd dat wanneer ik mijn huis wat minder stofzuigde het ook oke was. Of wanneer de was een keer niet gestreken was ik geen reacties kreeg zoals waarom heb je die blouse niet gestreken!?

Stukje bij beetje leer ik dat als je alles wilt doen wat op je to do lijst staat niet in 24 uur past dingen niet altijd zo perfect zijn als ik zou willen. Ik leer om prioriteiten te stellen. Bijvoorbeeld door mijn paarden een dagje stil te zetten, andere taken hebben dan mijn prioriteit. En voelen ze zich daardoor minder? Nee, zolang ze wel de aandacht krijgen die ze verdienen is er niets aan de hand. Sterker nog, zodra ik te gestrest en gehaast aan de gang wil gaan geven zij mij feedback! Mijn grote paard wordt onrustig, gaat door haar paddock ijsberen en mijn kleine paardje geeft duidelijk aan mij aan dat ik over mijn eigen grens ga. Tijd om even rustig aan te doen en even adem te halen.

Wat was jouw waarheid in jouw kindertijd? En hoe heeft dit jouw karakter beïnvloed? En, nog interessanter, hoe zorg je ervoor dat je aandacht hebt voor deze eigenschappen?