Natuurpraktijk Dier&Advies

Praktijk voor natuurlijke gezondheidsadvies en bewegingstherapie voor paarden.

Cranio-sacraal therapie

Cranio-sacraal therapie is onderdeel van de osteopathie. In het lichaam bestaat naast het ritme van de ademhaling en de hartslag ook het cranio sacrale ritme. Het cranio sacrale ritme ontstaat door een ritmische golfbeweging van het hersenvocht. Dit hersenvocht loopt binnen een vlies (dura mater) van de hersenen via de wervelkolom naar het heiligbeen (sacrum) en weer terug.

Via bindweefsel (fascia) wordt dit ritme doorgegeven aan het gehele lichaam. Alle structuren in het lichaam zijn direct of indirect met elkaar verbonden door het bindweefsel. De hersenen, het ruggenmerg, alle organen, de botten, de spieren, de gewrichten en de zenuwen zitten in het bindweefsel gevouwen. Het bindweefsel geeft bescherming en stevigheid, maar zorgt ook voor bewegelijkheid omdat het smeert tussen verschillende lichaamsdelen. Door storingen in het bindweefsel kan dit cranio sacraal ritme beperkt worden waardoor dit minder gemakkelijk kan doorstromen. Beperkingen kunnen hierdoor klachten veroorzaken op vele plaatsen in het lichaam. Met cranio-sacraal therapie verhelp je storingen en maak je afvalstoffen los waardoor deze weer afgevoerd kunnen worden. Dit zorgt ervoor dat ik niet alleen op het cranio-sacraal systeem werk, maar dat er eveneens andere problemen in het lichaam mee verholpen worden. Omdat ik er vanuit ga dat het lichaam een geheel is kan ik met behulp van deze therapie ook emotionele en/of mentale problemen aanpakken.

Behandeling
Tijdens een behandeling leg ik mijn handen op diverse delen op het lichaam en het hoofd. Hierdoor worden deze storingen geleidelijk verholpen en kan het ritme weer doorstromen. Tegelijkertijd breng ik het lichaam in ruststand waardoor het zelfgenezend vermogen wordt hersteld en geactiveerd. Dit zorgt ervoor dat jouw paard ontspant, omdat storingen en daaropvolgende compensatie blessures worden hersteld.

Tijdens deze behandeling ben ik ongeveer een uur / 1,5 uur bezig. Houd er rekening mee dat je optimaal resultaat behaalt als je jouw paard na de behandeling niet rijdt. Voor de dagen erna geef ik je advies over welke beweging het beste is en geef ik een aantal oefeningen mee.