Blog


Mentale paardenrevalidatie

Mentale paardenrevalidatie

Mijn grootste passie is het behandelen van paarden. Ik krijg er enorm veel energie van als ik kan bijdragen aan het verbeteren van de gezondheid van het paard.

Mijn specialiteit ligt bij de revalidatietrajecten. Een behandeling kan voor inzicht zorgen en zeker al blokkades verhelpen, maar met trajecten is er veel meer winst te behalen. Een van de trajecten waarmee ik jou kan helpen is het mentaal revalideren van jouw paard. Ik denk dat dit voor velen nieuw is, daarom leg ik je in deze blog uit wat dit voor mij betekend.

Fysiek revalideren

Jouw paard loopt niet helemaal lekker en na een paar dagen rust is het nog steeds niet over. Wat is de volgende stap die je neemt? Precies, je zoekt een professional. Dit kan een dierenarts of een behandelaar zijn.

Een van de opties is dat je bij mij (als behandelaar) een behandeling inplant. Ik werk met klassieke massage, energetische therapie, cranio-sacraal therapie en fascia technieken. Na de behandeling kan ik jouw paard ondersteunen met tape en essentiële oliën.

Mentaal revalideren

Maar wat nu als jouw paard gedrag vertoont waarvan je eigenlijk niet zo goed weet hoe je hieraan moet werken, of zelfs moet oplossen. Denk hierbij problemen als stalondeugden, bijten, trappen, ineens op hol slaan, ineens erg bang zijn en ga zo maar door.

Geen zorgen, ik kan je hierbij helpen. Tijdens het traject gaan we op zoek naar de oorzaak van het probleem. Je ontvangt hierbij een stappenplan met daarin middelen, maatregelen en/of oefeningen waarmee je aan de slag kunt.

Hoe ziet dit traject eruit?

Ieder paard volgt een uniek traject. Ik ga aan de slag met behandelingen, leer jou diverse oefeningen zodat je zelf verder aan de slag kunt en je krijgt een stappenplan.

Dit stappenplan kan bestaan uit:

- Een van de middelen die ik veel bij deze paarden inzet zijn de bach bloesems. Zij werken erg mooi op emoties en gemoedstoestanden waardoor je   gericht aan het probleem van jouw paard kan werken.
- Ditzelfde geldt voor de essentiële oliën. Iedere olie heeft een eigen werkgebied. De olie wordt op jouw paard afgestemd.
- Jouw paard krijgt unieke oefeningen die hem of haar kan helpen. Denk hierbij aan stretching of balansoefeningen.
- Ook ontvang je waar mogelijk trainingsoefeningen. Mocht jouw paard revalidatietraining nodig hebben, dan stuur ik je door naar een specialist.


Let op: een behandeling en/of consult vervangt nooit het bezoek aan een dierenarts!


Mentale revalidatie; een voorbeeld

Het allermooiste voorbeeld wat ik je kan geven is de mentale revalidatie van een van mijn eigen paarden.

Twee jaar geleden heb ik de kans gekregen om een van mijn droompaarden te kopen. Het paard komt van een sportstal en werd gereden voor de handel. Ieder paard heeft een sprankel, ze zijn aanwezig en blij om je te zien. Dit paard was haar sprankel kwijt, er was weinig contact met haar te krijgen. Kortom, een lusteloos en afgestompt paard.

Als verzorger en als therapeut raakt dit mij. Gelukkig heb ik de mogelijkheid om dit paard weer goed in haar vel te laten zitten. Stapsgewijs ben ik met haar aan het werk gegaan. De eerste paar weken heb ik haar rust gegeven. Voor mij is een van de grootste stappen in revalidatie het werken aan de omgeving en het contact met jou als eigenaar. Wat heeft dit paard nodig?

In dit geval heb ik het paard aan mijn kudde toegevoegd. Dit was voor haar een enorme omschakeling. Ineens naar een vreemde omgeving met andere paarden, dit hakte er flink in. Ze veranderde in gedrag, van afgestompt paard werd ze ineens drammerig en dominant.
Ze kon soms zomaar ineens wegschieten, ze trok het touw dan uit mijn handen en weg was ze.

De volgende stap moest worden gezet, gedragstraining. Daarbij heb ik een van mijn andere paarden ingezet. Dit paard bouwde voor haar vluchtacties enorme spanning op. Om haar daarbij te helpen heb ik haar met diverse natuurgeneeskundige middelen en behandelingen ondersteund.

Als eindresultaat heb ik een paard wat mentaal en fysiek weer in balans is.

Op dit moment heb ik een ouder paard in mijn kudde staan.
Ben je benieuwd hoe zij zich ontwikkelt? Laat het me weten, dan schrijf ik mijn volgende blog hierover!